21 lis 2012

Papryka chili

Papryka chili jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Co ciekawe dużo większą popularnością cieszy się w krajach o cieplejszym klimacie, jednak w Polsce także ma sporo fanów. Papryka chili zawiera sporo witaminy C, B6 oraz potasu, jednak nie jest istotnym źródłem tych składników w diecie, ponieważ spożywamy ją w niewielkich ilościach. Najważniejszą w kontekście zdrowia substancją zawartą w papryce chili, odpowiedzialną jednocześnie za jej pikantny smak, jest kapsaicyna. Jest to związek chemiczny z grupy karotenoidów (a więc „spokrewniony” z beta-karotenem zawartym w marchwi) o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Udowodniono, że regularne spożywanie ostrej papryki obniża ciśnienie krwi, wspiera odporność, zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krwionośnego, obniża glikemię poposiłkową, a nawet wspomaga odchudzanie.


5 komentarzy:

  1. Odmiana ze zdjęcia to o ile się nie mylę papryka czereśniowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne zdjęcie, swoją drogą...

    OdpowiedzUsuń
  3. danie bez chili, jest jak cola bez gazu

    ***
    ania z włocławka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię ostre dania, pieprzu nigdy nie żałuję...zapraszam do Meksyku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się w 100%! A dodatkowo można ją bez problemu uprawiać w domu :) na parapecie, czy latem - na balkonie. Zobaczcie jak to wygląda u mnie : http://www.slonecznybalkon.pl/galeria/papryczki-chili-2012/ :)

    OdpowiedzUsuń