28 lis 2012

Stewia

Stewia jest rośliną pochodzącą z Brazylii. Posiada ona unikalne właściwości – jest słodka w smaku, a nie dostarcza kalorii. Jest więc naturalnym słodzikiem, znakomicie zastępującym cukier. Główna substancja odpowiedzialna za jej słodki smak – stewiozyd – jest około 300 razy słodsza od sacharozy, czyli zwykłego cukru. W przypadku stewii powiedzenie, że nie ma róży bez kolców się nie sprawdza. Nie dość, że jest ona naturalnym słodzikiem, to wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, między innymi obniża glikemię poposiłkową (co ma szczególne znaczenie dla diabetyków), obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko występowania próchnicy i ułatwia zrzucanie zbędnych kilogramów. Może być także spożywana przez osoby cierpiące na fenyloketonurię (w przeciwieństwie do aspartamu). Stewii można używać zarówno w formie świeżych lub suszonych liści, jak i ekstraktów, wszędzie tam, gdzie dotychczas używaliśmy zwykłego cukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz