2 lis 2012

Ekologiczna kuchnia

Przygotowywanie posiłków jest zarówno czaso- jak i energochłonną czynnością. Jednak istnieje kilka prostych sposobów na to, aby stało się szybsze i wydajniejsze. Oto one: 
- gotuj zawsze pod przykryciem – dzięki temu czas gotowania skróci się nawet o 1/3; 
- gotuj dania jednogarnkowe – zwykle są proste, tanie i szybkie w przygotowaniu. Poza tym nie wymagają brudzenia wielu naczyń, a więc zużyjemy mniej wody na zmywanie; 
- używaj szybkowaru – potrawy gotują się w nim szybciej, dzięki czemu zużywamy mniej energii. Co więcej, potrawy w nim przyrządzane zawierają więcej witamin; 
- dopasuj garnek do wielkości palnika lub płyty – obrys garnka nie powinien wychodzić poza wielkość płyty lub płomienia palnika. Dzięki temu czas gotowania się skróci i zużyjemy mniej energii; 
- gotuj zawsze tyle wody ile potrzebujesz – zamiast gotować za każdym razem pełen czajnik, nastawiaj tylko tyle wody ile będzie ci potrzebne. Woda zagotuje się szybciej, a rachunki będą niższe; 
- do zmywania używaj zmywarki – ręczne zmywanie wymaga bardzo dużych ilości wody i energii. Kupno zmywarki przyczyni się do obniżenia rachunków, a poniesione koszty w niedługim czasie na pewno się zwrócą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz