7 lis 2012

Kalafior

Kalafior to prawdziwa gwiazda wśród warzyw. Z biologicznego punktu widzenia jego część jadalna jest kwiatostanem i bywa nazywana różą. Kalafior jest wyjątkowo niskokaloryczny, a przy tym zawiera całe mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Najważniejsze z nich to witaminy C, B6, kwas foliowy oraz potas. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jednak nie ma róży bez kolców. Na pewno wszyscy fani kalafiorów wiedzą, że podczas gotowania wydziela on charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Jest to związane z zawartymi w nim związkami chemicznymi z grupy glukozynolanów. Dobra wiadomość jest taka, że substancje te mają działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie kalafiora może nawet o 50% zmniejszać ryzyko występowania niektórych nowotworów. Nie należy gotować go zbyt długo ponieważ niektóre z zawartych w nim witamin są podatne na działanie wysokiej temperatury.


2 komentarze:

  1. Ten piękny kalafior ze zdjęcia bez wątpienia jest kwiatem! Wydaje mi się, że może być nie tylko smacznym posiłkiem ale też niebanalną ozdobą mieszkania - Magda Kumorek

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba już wiem, co będę uprawiać w moim ogródku w przyszłym roku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń