W dniach 26-28 października w stołecznym kinie Kultura, poznańskiej Muzie i DKF Żyrafa w Gdyni odbył się kuchnia+ Food Film Fest. Swoją premierę miał wówczas film dokumentalny „Wtajemniczeni” opisujący niezwykłe spotkanie światowej czołówki kucharzy, które miało miejsce na Suwalszczyźnie w ostatnich dniach sierpnia tego roku, w ramach projektu „Cook it Raw”.
Cook it Raw jest inicjatywą mającą na celu ochronę regionalnych smaków, charakterystycznych dla okolicy specjałów, skarbów tradycyjnej kuchni. W ramach projektu wybitni, zaliczani do światowej awangardy kucharze przyjeżdżają do wybranego miejsca na świecie, aby razem odkrywać korzenie charakterystycznej dla danego regionu kuchni. W tym roku padło na Polskę, a dokładniej znajdującą się na Suwalszczyźnie wieś Jaczno. W malowniczej atmosferze Suwalskiego Parku Krajobrazowego najlepsi szefowie kuchni świata, między innymi René Redzepi – szef kuchni kopenhaskiej restauracji „Noma” zbierającej najwyższe noty w międzynarodowych prestiżowych konkursach, Albert Adria – kucharz z elBulli, kilkukrotnie tytułowanej najlepszą restauracją świata, czy Pascal Barbot z paryskiej L’Astrance uhonorowanej najwyższą liczbą gwiazdek w przewodniku Michelin, spotkali się aby razem gotować, smakować regionalne produkty, sięgnąć do korzeni regionalnej kuchni. Spotkali się oni także z najlepszymi producentami regionalnych ekologicznych specjałów, aby wymienić się doświadczeniami, wiedzą i inspiracjami.
Cook it Raw to wspaniała inicjatywa, dzięki której tradycyjne specjały mają szansę na nowo zostać odkryte i docenione.
Filmy prezentowane w ramach festiwalu będzie można zobaczyć na małym ekranie w programie kuchnia+.
Szkoda, że to tylko jednorazowa inicjatywa. Paweł K.
OdpowiedzUsuń