Na pewno większość z Was słyszała o czymś takim, jak Slowfood. Jest to ruch społeczny, który wziął sobie za cel ochronę tradycyjnej żywności z różnych regionów świata, a także wszystkiego co jest związane z jej wytwarzaniem, czyli specjalnych odmian roślin, ras zwierząt, czy charakterystycznych dla danego regionu metod produkcji. Slowfood to także organizacja, która wspomaga producentów żywności oryginalnej, tradycyjnej, zdrowej, niespotykanej w innych regionach świata, a zagrożonej zniknięciem poprzez ekspansję międzynarodowych koncernów. Filozofia Slowfood kładzie nacisk na przyjemność z jedzenia, delektowanie się nim, odkrywanie nowych smaków i pielęgnowanie tych zapomnianych. W produkcji żywności tradycyjnej nie ma miejsca na stosowanie pestycydów, sztucznych nawozów ani chemicznych dodatków, dlatego postulaty ruchu Slowfood w znacznej mierze pokrywają się z postulatami rolnictwa ekologicznego.
Filozofia Slowfood jest mi bliska. W dzisiejszych czasach cenne są chwile, gdy możemy na moment się zatrzymać i cieszyć z drobnych przyjemności. - Artur Partyka
OdpowiedzUsuń