10 lis 2012

Domowe mrożonki

Nieuchronnie zbliża się zima, a wraz ze spadkiem temperatur za oknem, zmniejszać się będzie repertuar dostępnych w sklepach owoców i warzyw. Będziemy skazani na przetwory, kiszonki, mrożonki oraz importowane owoce i warzywa, których smak często pozostawia wiele do życzenia. Jednak nie wszystko stracone. Jeśli chcemy zachować smak oraz wartości odżywcze sezonowych owoców i warzyw, możemy je samodzielnie zamrozić. Pamiętajmy jednak, że większość warzyw przed zamrożeniem powinna zostać poddana blanszowaniu, dzięki czemu na dłużej zachowają atrakcyjny kolor i jędrność. Proces ten pozwala także zniszczyć drobnoustroje, które mogłyby przyczynić się do szybszego zepsucia się warzyw. Blanszowanie polega na zanurzeniu uprzednio umytych i pokrojonych warzyw w gotującej się wodzie na około dwie-trzy minuty. Nie musimy tego robić w przypadku owoców jagodowych, które szczególnie warto zamrozić w sezonie. Koktajl z truskawek lub malin z odrobiną mięty może być doskonałym sposobem na przywołanie odrobiny lata w mroźny zimowy wieczór.

photo by Health On Track



1 komentarz:

  1. Ja co roku mrożę dynię. Dzięki temu nawet wiosną mogę ugotować zupę dyniową.

    OdpowiedzUsuń