17 lip 2014

Grabowo. Eko nabiał wytwarzają tu już od 20 lat.


Niewielka wieś Grabowo (woj. zachodniopomorskie), to właśnie tutaj znajduje się gospodarstwo ekologiczne Mariana Nowaka, pioniera rolnictwa ekologicznego w tym rejonie. Rolnik od ponad 20 lat zajmuje się chowem krów z nastawieniem na produkcję mleczną. Wytworzone w gospodarstwie mleko każdego dnia jest przerabiane na całą gamę produktów nabiałowych z certyfikatem BIO.  

Podstawą dobre mleko


Gospodarstwo jest duże, liczy około 300 ha (łąki oraz pola uprawne uprawiane są z myślą o produkcji zwierzęcej - wszystko wykorzystywane jest na paszę dla bydła). Ten areał pozwała wykarmić m.in. na pastwiskach 150 szt. krów dojnych i około 280 szt. młodzieży. Wolny wybieg, dostępność do pastwisk, ale też właściwe żywienie i rasa krów (simental i mieszanki holsztyno-fryzów z simmentalem) sprawiają, że wytworzone w gospodarstwie mleko ma niepowtarzalny smak i doskonale nadaje się po przerobu, ze względu na swój cenny skład. - By wiedzieć, jakie parametry ma mleko, raz w miesiącu robię badanie jego składu i wyniki prawie zawsze są rewelacyjne. Przy produkcji m.in. żółtych serów jest to niezwykle cenna informacja, gdyż każdy serowar wie, że sucha masa odgrywa pierwszorzędną rolę w wytwarzaniu serów – tłumaczy Marian Nowak.




Twaróg sztandarowym produktem


Z ekonomicznego punktu widzenia, ale również, by wykorzystać najwyższej jakości mleko Marian Nowak postanowił wybudować profesjonalną serowarnię. To właśnie w niej od ponad 20 lat wytwarza nabiał i sery. Sztandarowym produktem jest biały ser twarogowy w trzech wariantach: chudy, półtłusty i tłusty. 

Jak podkreśla serowar – Tworóg wytwarzamy już ponad 20 lat, cały czas według własnej, wypracowanej przez lata receptury. Patent i technologia wyrobu twarogu jest powszechnie znana, ale my zrobiliśmy własną technologię i wypracowaliśmy charakterystyczny smak i konsystencję. Zamiast prasowania stosujemy głębokie chłodzenie, to sprawia, że nasz twaróg jest delikatny, specyficzny w smaku i w konsystencji.



Bogata gama nabiałowych produktów


Od wielu lat oferta certyfikowanych mlecznych produktów Mariana Nowaka jest różnorodna. Można w niej znaleźć m.in.: kefir, jogurt naturalny, maślankę, serwatkę, masło, twarogi, twarożki, śmietany, a od niedawna także sery podpuszczkowe „Grabowiak” w kilku wariantach smakowych: naturalny, z kozieradką, z papryką itp. 

Wszystkie produkty opuszczają serowarnię w charakterystycznych białych opakowaniach z zielono-żółtą etykietą, która na wieczku ma często napisane „imię produktu”, np. „twarożek wiejski Michałek”, „jogurt naturalny Emanuela”.

Jogurt naturalny tylko z dwóch składników…


Jogurt naturalny wytwarzany w gospodarstwie powstaje tylko z połączenia mleka i żywych kultur bakterii. Jak mówi Marian Nowak: - Tak właśnie powinien powstawać prawdziwy, zdrowy i najwyższej jakości jogurt naturalny. Dobre mleko i bakterie, bez dodatków np. mleka w proszku, zagęstników. Nasze mleko wykorzystywane w przetwórstwie ścinane jest zakwasem pochodzącym z żołądków cielęcych, nie jest stosowana podpuszczka enzymatyczna. Wszystkie szczepienia nabiałowych produktów prowadzone są tylko na bazie żywych kultur bakterii. Ten zabieg ma korzystny wpływ na zdrowie spożywających takie produkty.


Strona www gospodarstwa: www.ekonabial.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz