13 lis 2012

Marchew

Marchew znana jest przede wszystkim z tego, że zawiera beta-karoten. Związek ten zaliczany jest do karotenoidów i odpowiada za atrakcyjną barwę tego warzywa. Jest on silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – wysoce reaktywnych cząsteczek, które mają działanie pronowotworowe i mutagenne. Ponadto jest prekursorem witaminy A, odpowiedzialnej między innymi za zdrowy wygląd skóry i prawidłową pracę narządu wzroku. Marchew jest także bogatym źródłem witamin C, K, z grupy B, a także potasu. Poza tym dostarcza znikomej ilości kalorii i w surowej postaci ma bardzo niski indeks glikemiczny. Warto zadbać o to, aby zajmowała istotne miejsce w naszym jadłospisie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.


2 komentarze:

  1. Marchew jest naturalnym suplementem diety, jeśli regularnie ją jemy nie potrzebujemy witamin w tabletkach.
    A.Partyka

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka jest stałym gościem w moim jadłospisie. Szczególnie cenię jej doskonały wpływ na wygląd skóry - Magda Kumorek

    OdpowiedzUsuń