10 paź 2012

Pomidory

Pomidory przywędrowały do nas w XVI wieku z Ameryki Południowej. Dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym i odżywczym szybko zdobyły uznanie na całym świecie. Dziś trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich zabraknąć, o czym świadczy mnogość form w jakich występują i ilość potraw, których są kluczowym składnikiem. Pomidory są niskokaloryczne – jeden średni, o wadze 150 gramów dostarcza zaledwie 27 kcal, a przy tym mają bardzo niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów oraz diabetyków. Są także bogatym źródłem witamin (zwłaszcza A i C), oraz składników mineralnych (szczególnie potasu). Jednak najważniejszą zaletą pomidorów jest wysoka zawartość likopenu – jest to związek chemiczny odpowiadający za ich intensywną barwę. Substancja ta ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię pomidory, a te na zdjęciu wyglądają wręcz przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pomidory. W poszukiwaniu tych, których smak pamiętam z dzieciństwa sięgnęłam po pomidory z ekologicznych upraw.
    Strzał w dziesiątkę! Smakują jak za dawnych lat. - Magda Kumorek

    OdpowiedzUsuń