Cukinia jest warzywem bez wad. Dostarcza znikomej ilości kalorii (16 kcal na 100 gramów), jest lekkostrawna, ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, a także zawiera sporo składników mineralnych oraz witamin – szczególnie C, B2, B6, kwasu foliowego i potasu. Wszystko to czyni cukinię obowiązkową pozycją w diecie osób dbających o zdrowie. Cukinia jest warzywem bardzo łatwym w uprawie. Wystarczy wybrać nasłonecznione stanowisko, w maju wysiać nasiona, a potem dbać o częste nawilżanie gleby. Pierwszych zbiorów możemy oczekiwać już na początku lipca. W ten sposób możemy wyhodować własną ekologiczną cukinię. Satysfakcja gwarantowana.
Cukinia jest warzywem bez wad! Podpisuję się pod tym obiema rękami! Najlepsze cukinie
OdpowiedzUsuńsą z mojego ekologicznego ogródka… - Magda Kumorek