6 paź 2014

XIX Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej – Natura, zdrowie, kultura

W sobotę – 27 września 2014 r. odbyła się kolejna edycja imprezy organizowanej przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach mająca na celu promocję rolnictwa ekologicznego i jego produktów oraz tradycji wytwarzania żywności w zgodzie z naturą,
w poszanowaniu dla ludzi i przyrody.
Impreza odbywała się po raz 19. Z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wystawców, jak i mieszkańców województwa śląskiego. Na 57 stoiskach można było znaleźć warzywa, owoce, nabiał, wyroby wędliniarskie, bogatą ofertę miodów i wiele innych. Zdecydowana większość oferowanych na kiermaszu produktów to certyfikowana żywność ekologiczna.
Imprezie towarzyszyły warsztaty edukacyjne, degustacje, pokazy sztuki kulinarnej, a także wydarzenia kulturalne – w tym roku była to wystawa pt. Miejskie pszczoły autorstwa Zuzanny Dębkowskiej ukazująca różnorodność i znaczenie dzikich pszczół w przyrodzie. Jak zawsze pomyślano o najmłodszych uczestnikach kiermaszu – dzieci oprócz warsztatów plastycznych mogły dowiedzieć się jak powstaje miód, dzięki pszczelarzom z Koła Pszczelarzy Łabędy, a także zbudować domek dla dzikich pszczół. 
 
 
 
Piotr Myszczyszyn przygotował dla dzieci ekocyrk, w którym mogły popróbować swoich umiejętności żonglerskich. Ewa Kostoń poprowadziła warsztaty dla najmłodszych pt. „Nie pójdę z nieznajomym” mające na celu kształtowanie właściwych postaw w sytuacji kontaktu z osobą obcą i profilaktykę zaginięć. 

Kolejny – jubileuszowy kiermasz – za rok. Już teraz serdecznie zapraszamy!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz