28 kwi 2014

Szansa na więcej eko wypieków w województwie opolskim

Dobre wieści dotarły do nas z Grudyni Wielkiej niedaleko Kędzierzyna Koźla. Tamtejszy piekarz, Bogdan Smolorz może już wytwarzać i sprzedawać także wyroby cukiernicze z eko certyfikatem.

Wśród słodkości znajdują się: drożdżówki (z kruszonką i nadzieniem), ciasteczka bezglutenowe oraz kołocze drożdżowe, pączki, sernik, makowiec, miodownik, ciastka francuskie a także kilka rodzajów tart.

Przypominjmy, że piekarnia Bogdana Smolorza to pierwsza ekopiekarnia w woj. opolskim. Pan Bogdan ze swoimi produktami regularnie pojawia się także w Katowicach na tamtejszym BioBazarze (Huta Baildon, ul. Bracka 20, wjazd od Bocheńskiego lub Chorzowskiej), który odbywa się każdą sobotę od 8 do 16.

W Polsce wciąż działa tylko kilkanaście piekarni z certyfikatem ekologicznym. Wypiekiem pieczywa często zajmują się także rolnicy ekologiczni w gospodarstwach. Szerszy artykuł na temat piekarni Bogdana Smolorza na stronach Biokuriera: Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie opolskim!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz