18 lut 2014

Relacja z Targów BioFach w Norymberdze


Za nami 25 edycja Targów BioFach. Po raz kolejny nie zabrakło na nich wystawców z Polski. Na stoisku w hali nr 5 prezentowane były ekologiczne soki, przetwory owocowo-warzywne, produkty zbożowe a nawet ekologiczny chmiel! 
  Polskie stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. Wystawcy zwracali uwagę szczególnie na potencjalne możliwości związane z nowymi kontaktami w zakresie dostarczania i pozyskiwania surowców. BioFach to także okazja na szukanie inspiracji i przyglądanie się zabiegom marketingowym wdrażanym zwłaszcza przez zachodnie firmy. Za przygotowanie polskiej części wystawy odpowiadało Ministerstwo Rolnictwa we współpracy z organizacjami zrzeszającymi producentów ekologicznych.

Odwiedzający polską strefę na BioFachu mieli także okazję skosztować prezentowanych produktów. O doznania kulinarne dbał zespół kucharzy pod wodzą Carlosa Gonzáles-Tejera.

Oddzielne standy na Targach BioFach przygotowało województwo Małopolskie a także firmy BioConcept Gardenia i Runo.

Tegoroczną, 25 edycję Targów BioFach odwiedziło ponad 40 000 odwiedzających ze 130 krajów, 2235 wystawców i 42 328 m2 powierzchni wystawienniczej.

Najistotniejsze trendy zaobserwowane na tegorocznych targach? Z pewnością coraz większy nacisk na produkty przeznaczone dla osób z uczuleniami i nietolerancjami pokarmowymi a także żywność wegetariańską.

Dużym atutem Targów BioFach jest specjalny sektor poświęcony nowościom, których zaprezentowano ponad 600 a także tzw. „Światy doświadczeń” w ramach, których można było degustować i zdobywać wiedzę na temat: wina, serów, kawy, ryb a także oliwy z oliwek.

Organizatorzy podali już datę przyszłorocznej edycji norymberskiego wydarzenia. BioFach 2015 odbędzie się w dniach 11-14 luty 2014. Po raz kolejny powróci „kraj roku”, którym będzie tym razem Holandia.

Zapraszamy do obejrzenia kilku fotografii z Targów:

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz