Kto nie spędził ostatniego weekendu w Grucznie niech żałuje. Podczas kolejnej edycji Festiwalu Smaku można było rozkoszować się smakiem i aromatem tradycyjnej, lokalnej żywności. Nie zabrakło także wystawców, którzy mogą pochwalić się certyfikatem rolnictwa ekologicznego.
Festiwal Smaku trwał dwa dni (24-25 sierpnia 2013) i przyciągnął tysiące odwiedzających. Wydarzenie stwarza wyjątkową okazje do poznania i wypróbowania dorobku kulinarnego całej Polski (i nie tylko Polski).
Tradycyjnie ogromnym zainteresowaniem cieszyły się zagrodowe sery, miody, konfitury oraz nalewki. Uwagę odwiedzających przykuwały również pokazy pracy psów pasterskich oraz prezentacje kulinarne przygotowane w ramach kampanii „Trzy znaki smaku”.
Coraz więcej konsumentów pytało również o wracający do łask cydr (jest on już także dostępny w wersji z eko certyfikatem – taki specjał wytwarza Manufaktura Maurera).
Podczas Festiwalu Smaku rozstrzyganych jest szereg prestiżowych konkursów, m.in.: Grand Prix Festiwalu Smaku, Smak Roku. Oto wyniki:
Grand Prix Festiwalu Smaku
Ser dżersejowy Blue z Rancza Frontiera (gospodarstwo ekologiczne)
Chrzan na miodzie Józefa Siadaka z Lubicza
Smaki roku 2013
- Przetwory z mleka
Ser Grill Bożeny Sokołowskiej z Łomnicy (gospodarstwo ekologiczne)
- Przetwory mięsne i wędliny
Kiełbasa Lisiecka Stanisława Mądrego
Kiełbasa polska dojrzewająca z Niewieścina
- Przetwory warzywne i owocowe
Chrzan na miodzie, czyli przysmak chrzanowy do mięs i wędlin Józefa Siadaka z Lubicza
- Produkty piekarskie i cukiernicze
Andruty Kaliskie Zakładu Cukierniczego Ryszarda Marczaka z Kalisza
- Potrawy
Pierogi drożdżowe z kaczym nadzieniem Elżbiety Mindy z Olszewki
- Inne
Olej rzepakowy z SEMCO, spccjalistycznego gospodarstwa nasiennego i przetwórstwa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz