Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera całą gamę witamin i składników odżywczych – od pełnowartościowego białka, przez błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, cynk oraz selen, po cenne przeciwutleniacze. Co więcej soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, może być więc śmiało spożywana przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów oraz diabetyków.
Przepis na świąteczny pasztet z ekologicznej soczewicy:
Składniki:
1,5 szklanki zielonej soczewicy
10 dkg kaszy gryczanej
1 szklanka płatków owsianych
30 dkg pieczarek
2 jaja „z zerem”
3 ząbki czosnku
4 ekologiczne cebule
½ kostki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
bułka tarta
sól, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podobnie postąpić z kaszą gryczaną. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, pieczarki podsmażyć, masło rozpuścić w garnuszku. Gdy wszystkie składniki ostygną, połączyć je w dużym garnku i dokładnie wymieszać, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i doprawić do smaku.
uwielbiam soczewicę! fajny przepis tak a propos...
OdpowiedzUsuńGo Vegetarian!
OdpowiedzUsuń