12 gru 2012

Soczewica

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera całą gamę witamin i składników odżywczych – od pełnowartościowego białka, przez błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, cynk oraz selen, po cenne przeciwutleniacze. Co więcej soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, może być więc śmiało spożywana przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów oraz diabetyków. 



Przepis na świąteczny pasztet z ekologicznej soczewicy: 
Składniki: 
1,5 szklanki zielonej soczewicy 
10 dkg kaszy gryczanej 
1 szklanka płatków owsianych 
30 dkg pieczarek 
2 jaja „z zerem” 
3 ząbki czosnku 
4 ekologiczne cebule 
½ kostki masła 
2 łyżki oliwy z oliwek 
bułka tarta 
sól, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia 

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, podobnie postąpić z kaszą gryczaną. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, pieczarki podsmażyć, masło rozpuścić w garnuszku. Gdy wszystkie składniki ostygną, połączyć je w dużym garnku i dokładnie wymieszać, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i doprawić do smaku.

2 komentarze: