11 cze 2014

Podsumowujemy I Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia w Zielonej Górze

Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia w Zielonej Górze odbyły się w dniach 7-8 czerwca 2014. W wydarzeniu udział wzięło 41 wystawców z całego kraju. Targi skierowane były do małych i średnich producentów jedzenia w całej Polsce. Oprócz firm certyfikowanych było sporo producentów wytwarzających swoje towary metodami tradycyjnymi, bez użycia chemii i dodatków.


Na jarmarku można było degustować i kupować cały przekrój produktów, które człowiek zjada w codziennym życiu. Była nawet strusia wędlina (Farma Ronsch z Brandenburgii) i fantastyczne lody domowe (Miś). Wśród uznanych już wystawców (Towary Niezwykłe, Eterno, Stewiarnia, Sery Grądzkie, Sery od Pazdrowskich, Malinowa Zagroda, Piekarnia Ratuszowa, Piekarnia Kucz, Dolina Gryki, Bul-Eco, Biooil) były również mniej znane, ale z pewnością o nich usłyszymy np. Gacjana i Ziarenkowo

Podczas imprezy odwiedzający mieli okazję obejrzeć pokaz kulinarny w wykonaniu Grzegorza Łapanowskiego, wysłuchać gawędy Giena Mientkiewicza o serach zagrodowych a także uczestniczyć w wykładach dietetyk Lidii Aleksandrowicz o kupowaniu produktów spożywczych i odchudzaniu. Stworzona była również strefa dla dzieci, gdzie najmłodsi mogli przez zabawę poznawać prawidłowe postawy żywieniowe.

Zainteresowanie publiczności było duże, mimo tropikalnych temperatur na zewnątrz. Choć gdy było kilka stopni mniej, na hali byłby tłok.

Jak podkreślają organizatorzy głównym celem było zapoznanie mieszkańców Zielonej Góry z trendami w tej branży oraz pobudzenie świadomości jak ważne jest zdrowe odżywianie w odniesieniu do cywilizacyjnych chorób XXI wieku. Zapowiadają również, że druga edycja odbędzie się za rok w hali klimatyzowanej.


Nagrody i wyróżnienia


Jury pod przewodnictwem Giena Mientkiewicza przyznała trzy Lubuskie Złote Lubczyki. Otrzymali je: Gacjana za chałwę z lnu, Eterno za Figę z makiem, Ekologia spod strzechy za Ocet z kwiatów czarnego bzu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz