3 cze 2014

Jak było na tegorocznej Eko Gali?

80. wystawców zaprezentowało swoje wyroby na tegorocznej, ósmej edycji targów Ekogala w Rzeszowie (23-25 maja). Tym razem nazwa imprezy wskazywała jej nowy charakter. Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i produktów ekologicznych wzbogacono o Tradycyjne smaki podkarpackie.


Oprócz znanych na rynku producentów i dystrybutorów żywności ekologicznej, obecni byli wytwórcy produktów zaliczonych do tradycyjnych czy regionalnych.  W trakcie Eko Gali można więc było podziwiać i degustować żywność ekologiczną oferowaną przez takie firmy, jak „Owocowe smaki” z Jelnej, OSM z Jasienicy Rosielnej, „Barwy zdrowia” z Tarnogrodu, „Sad Danków” z Dankowa, gospodarstwo „Zuza’ Lucyny Cwynar z Zabratówki, Bioavena z Rzeszowa, pieczywo z piekarń podkarpackich i podlaskich, przetwory i wypieki domowe rolników reprezentowanych przez stowarzyszenia Eko-Wisłoka z Krempnej, Eko-dar ze Świlczy, Ekogal z Chmielnika, Małopolskiego Stowarzyszenia Rolników Ekologicznych Natura, także na stoiskach rolników z województw: lubelskiego,  świętokrzyskiego, podlaskiego i podkarpackiego. Zioła i kosmetyki bez chemii oferowali producenci i dystrybutorzy m.in. Sylveco z Rzeszowa, Nomak z Orzesza, Zielarnia Lawenda z Rzeszowa.  






 

 Jak zawsze na Eko Gali dużą grupę stanowili pszczelarze polscy, czescy i ukraińscy z najrozmaitszymi miodami. Nowością były tradycyjne wyroby alkoholowe m.in. śliwowica łącka (tłocznia Maurer z Łącka), wina gronowe z podkarpackiej winnicy Jasiel, nalewki ziołowe (Ekochatka z Błędowej Tyczyńskiej), miody pitne i nalewki na bazie miodu oraz ziołowe producenta z Łucka (Ukraina). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz