11 kwi 2013

Ponad 200 wystawców na Targach Regionalia i Agroturystyka

Ponad 200 wystawców przyjedzie do Warszawy na Targi Produktów Regionalnych Regionalia i Agroturystyka, które odbędą się w dniach 19-21 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska. Przez trzy dni na stoiskach prezentować będą rozmaite wyroby z różnych stron Polski i świata, począwszy od produktów mlecznych i mięsnych, przez pieczywo, przetwory i słodycze po lokalne trunki, a nawet rękodzieło. Nie zabraknie też inspirujących propozycji wypoczynku blisko natury w otoczeniu pięknych polskich krajobrazów.

 Dla uczestników targów zaplanowanych zostało także wiele atrakcji. Po raz pierwszy w tym roku odbędzie się Święto Piw Regionalnych, podczas którego będzie można poznać oryginalne smaki browarów wytwarzanych przez lokalne warzelnie. W programie znajdują się również smakowite degustacje tradycyjnych produktów, widowiskowe pokazy kulinarne, warsztaty gotowania i recyklingowe dla najmłodszych oraz ciekawe konkursy. Wstęp na targi jest bezpłatny.

Obie imprezy odbędą się w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie razem z XVIII Targami Turystyki i Wypoczynku LATO.

Tegoroczna edycja Targów Regionalia jest organizowana pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisława Kalemby, Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika i Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Przyrodnicze i kulinarne bogactwo regionów

W ofercie tegorocznej edycji Regionaliów znajdą się różnorodne produkty z Polski i zagranicy oraz zdrowa żywność. Mazurskie Ranczo Frontiera zaprezentuje ekologiczne sery owcze, a spółdzielnia mleczarska OSM w Głuchowie – tradycyjny twaróg i masło.  Grupa Drosed będzie promować swoje produkty z drobiu, Zakład Mięsny „Jasiołka” przywiezie ekologiczne wędliny z Dukielszczyzny. Na stoiskach pojawią się także wyborne pieczywa z siedleckiej Piekarni Ratuszowa Radzikowscy tworzone według staropolskich receptur. Co więcej, Sweet USA zaprezentuje słodycze najlepszych amerykańskich marek, a Ciasteczka Owsiane „Od serca” będzie kusić słodkościami przygotowanymi na bazie płatków owsianych. Firma Bul-Eco będzie z kolei zachwalać przetwory warzywne i owocowe, ze szczególnym uwzględnieniem specjałów kuchni bułgarskiej, a Maciejowy Sad tłoczone, naturalne mętne soki o szerokiej kombinacji smakowej.

Na targach nie zabraknie regionalnych trunków. Lokalne piwa o ciekawych walorach smakowych przywiozą m.in. Browar Kormoran czy Pilsweiser, firma Nalewki Staropolskie przedstawi różnorodne nalewki z owoców uprawianych i leśnych, a Vin-Kon wina owocowe wytwarzane na przykład z aronii, dzikiej róży, jarzębiny, róży czy śliwki. Zwiedzający będą też mogli przebierać w regionalnych miodach, swoje propozycje w tym zakresie przedstawią m.in. Pasieka Pucer i Pasieka Fujarskich. Oprócz wielu smakowitych specjałów podczas Regionaliów prezentowane będą też rękodzieło i moda inspirowana folklorem. Oryginalne wyroby z drewna będzie prezentować BernOnTable, firma Duolla przedstawi torby i akcesoria z ekologicznego filcu, a Biżuteria Artystyczna MAK – biżuterię z kamieni naturalnych i kryształów w unikatowych wzorach.

Targi Agroturystyka będą z kolei okazją, by odkryć uroki przyrodnicze polskiej wsi. Wystawcami imprezy będą regiony, które zaprezentują zwiedzającym swoje atrakcje i będą zachęcać do wypoczynku blisko natury, z dala od zgiełku zatłoczonych miast.

Weekend pełen zabawy
Przez trzy dni na uczestników Targów Regionalia i Agroturystyka czekać będzie wiele atrakcji. W tym roku zaplanowano szereg smakowitych degustacji lokalnych specjałów. Co więcej, specjalny pokaz z potrawami kuchni polskiej przygotuje znany kucharz i dziennikarz kulinarny - Tomasz Jakubiak. Nie zabraknie niespodzianek dla najmłodszych, zorganizowane zostaną dla nich warsztaty z animacji i gotowania. Na stoisku Ekorodzice.pl będzie można wziąć udział w wyjątkowych warsztatach, na których pokazane zostanie, jak robić zabawki z recyklingu czy mozaikę z zakrętek od butelek. Poza tym, na stoisku Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania Warszawa Smyczkowa zwiedzający będą mogli zasięgnąć wskazówek na temat prawidłowego żywienia i zbadać bezpłatnie swoją tkankę tłuszczową. Z kolei z myślą o osobach będących na diecie wykluczającej gluten przygotowana zostanie prelekcja skierowana głównie do branży gastronomicznej, restauracji i hoteli „Program MENU BEZ GLUTENU oraz żywność bezglutenowa”. Ponadto, planowana jest prezentacja „Fair Trade: systemy certyfikacji produkcji etycznej”, która będzie okazją, by dowiedzieć się, czym jest Sprawiedliwy Handel i dlaczego warto dbać o etyczne pochodzenie wyrobów. W ramach targów organizowane są też specjalne konkursy: dla wystawców – na najlepszy produkt regionalny, a dla zwiedzających – na wyjątkowy przepis z regionalnymi specjałami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz