W województwie opolskim działa już piekarnia z certyfikatem ekologicznym - pierwsza w regionie. Pionierem jest pan Bogdana Smolorza z Grudyni Wielkiej niedaleko Kędzierzyna Koźla.
Doświadczony piekarz po ponad 20 latach praktyki postanowił powrócić do tradycyjnych metod wypieku a także zaopatrywać się w surowce, na ile to możliwe, od lokalnych rolników ekologicznych. W ofercie zakładu znaleźć ma się ok. 20 rodzajów ekologicznego chleba.
O zbieraniu doświadczeń w ekologicznym wypieku, pan Bogdan Smolorz na bieżąco informuje za pośrednictwem fanpage'a piekarni na facebooku: https://www.facebook.com/PiekarniaSmolorz
Zobaczcie też film prezentujący Piekarnię:
W Polsce wciąż działa stosunkowo mało (kilkanaście) piekarni z certyfikatem ekologicznym. Wypiekiem pieczywa często zajmują się także rolnicy ekologiczni w gospodarstwach.
Szerszy artykuł na temat piekarni na stronach Biokuriera: Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie opolskim!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz