Choć Państwo Łazarewicz nigdy nie mieszkali na wsi, zawsze o tym marzyli. Poszukiwanie odpowiedniego miejsca, właściwego do ulokowania uczuć i rozpoczęcia nowego życia, zajęło im jednak wiele lat. Kiedy zatem, w 2009 roku, w Rożnowicach w powiecie gorlickim, Pani Róża wypatrzyła miejsce, które idealnie pasowało do wszystkich wcześniejszych wyobrażeń, po prostu się w nim zakochała. Zresztą nie tylko ona – położone wśród zieleni, otoczone spokojem, bo też leżące na uboczu, za wsią, miejsce złapało za serce całą rodzinę. Zakup siedliska i powstanie eko-gospodarstwa były całkiem nowym etapem w ich życiu. Razem z córką i synem, dwa kilometry od głównej drogi, na końcu nie zawsze przejezdnej szutrowej dróżki, rozpoczęli trwającą po dziś dzień przygodę…
28 lis 2014
Autor: kp25 lis 2014
Autor: kpJak na Podlasiu uprawiają ekologiczne zioła...
Gospodarstwo Państwa Mirosława i Alina Romaniuk zachwyca swoją bioróżnorodnością i czystością pól. Wśród ponad 12ha upraw ziołowych możemy znaleźć m.in. jeżówkę purpurową, rutę, biedrzeńca, różeńca górskiego, serdecznik, babkę lancetowatą, melisę, karczocha, szałwię, szantę, lubczyk, pietruszkę, czy oregano. Te wszystkie rośliny wymagają niezwykle dużo pracy i zabiegów pielęgnacyjnych.
21 lis 2014
Autor: kpOdwiedzamy zielonogórski Ekotalerz
Powiedzieć o zielonogórskim sklepie Ekotalerz „sklep”
to tak, jakby pominąć kilka kluczowych składników w przepisie na skomplikowane
danie. Wokół tego miejsca i tworzącej go filozofii dzieje się bowiem coraz
więcej: są warsztaty kulinarne, jest modyfikowanie asortymentu szkolnych sklepików,
jest współpraca z ogólnopolską akcją Zdrowy Przedszkolak. Dzień po dniu
powstaje tutaj… miejsce z duszą!
19 lis 2014
Autor: kpKieleckie Targi Eco Family za nami. Relacja
Konferencje, pokazy, warztaty, degustacje, rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy eko sklep w Polsce – za nami kieleckie Targi EcoFamily (15-16 listopada 2014). Zapraszamy do lektury krótkiej relacji oraz obejrzenia zdjęć.
18 lis 2014
Autor: kpO nadziejach i realiach w ekologii – na konferencji w Trzcianie (woj. podkarpackie)
Program
Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, zależność plonów od stanu gleby,
ekologiczne zwalczanie szkodników i chorób roślin, tworzenie grup
producenckich, dylematy produkcyjne, ekonomiczne i społeczne produkcji mięsa
ekologicznego – takie tematy poruszano
12 listopada br. na VII Podkarpackiej Konferencji Ekologicznej w Trzcianie k.
Rzeszowa. Organizatorem była Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego. Uczestniczyli
rolnicy i przedstawiciele instytucji rolniczych z Podkarpacia, z sąsiednich
województw oraz rzeszowscy studenci.
17 lis 2014
Autor: kpOdwiedziliśmy Targ Pietruszkowy
Liczba wielorakich targów, bazarów i jarmarków, na których kupić można bardziej lub mniej ekologiczną, tradycyjną lub naturalną żywność, wzrosła w ostatnich latach bardzo znacznie. Przy czym użycie słów „bardziej lub mniej” jest tu jak najbardziej zamierzone, gdyż na fali rosnącej popularności dobrych inicjatyw tego typu pojawiają się także takie, które z tradycją czy ekologią niewiele mają wspólnego. Na szczęście, rynek zazwyczaj w miarę szybko weryfikuje podobne próby komercyjnego cwaniactwa. Uczymy się czytać etykiety i pytać o pochodzenie kupowanych produktów. Coraz bardziej szczegółowo sprawdzamy dokumenty potwierdzające jakość nabywanej żywności. Rośnie nasza świadomość dotycząca tego, w jaki sposób dobra żywność powinna być produkowana i przetwarzana.
14 lis 2014
Autor: kpOdwiedzamy Kaszarnię Kamienne i próbujemy ekologicznej kaszy gryczanej
Kaszarnia Kamienne, gospodarstwo ekologiczne Państwa Renaty i Sławomira Korn, to bowiem kwintesencja ciężkiej pracy, uczciwego podejścia do życia i otaczającej przyrody oraz determinacja dwojga (a właściwie – czworga, bo przecież dzieci nie sposób pominąć) ludzi, pragnących powrócić do naturalnej równowagi człowieka i natury.
13 lis 2014
Autor: kpOdwiedzamy Jabłoniowy Sad w woj. opolskim
Ekologiczne gospodarstwo to nie tylko certyfikaty i logo zielonego liścia. To przede wszystkim styl życia. To podejście do swojej pracy i chęć do dzielenia się swoją wiedzą z innymi. To przekonanie, że wszystko, co się robi ma swoje konsekwencje w otaczającej nas przyrodzie i jako takie musi pozostawać z nią w zgodzie. Tak właśnie żyją i pracują Iwona i Jens Fraskowie, którzy od ponad 10 lat prowadzą gospodarstwo Ekozagroda Jabłoniowy Sad, położone ze wsi Szczedrzyk, w opolskiej gminie Ozimek.
6 lis 2014
Autor: kp3 lis 2014
Autor: kpJest praca w branży BIO!
Zajmująca się handlem ekologicznymi surowcami rolnymi firma O-TX (Organic Trade Exchange) poszukuje partnera na rynek polski.
Subskrybuj:
Posty (Atom)