30 mar 2014

Ponad 150 firm na Targach Regionalia i Agroturystyka

Ponad 150 wystawców z różnych stron Polski przyjedzie do Warszawy na III Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia i II Targi Agroturystyka. Będą przekonywać zwiedzających o walorach specjałów przygotowywanych z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie receptury, a także zachęcać do wypoczynku na łonie pięknej polskiej natury.

27 mar 2014

W Łodzi wystartuje Dobry Targ przy Piotrkowskiej 217

29 marca odbędzie się pierwsza edycja wydarzenia pod szyldem "Dobry Targ - Piotrkowska 217". Organizatorzy zamierzają ponawiać jarmark co tydzień.

26 mar 2014

Komisja Europejska publikuje propozycje zmian w regulacjach dotyczących eko rolnictwa

24 marca 2014 Komisja Europejska przedstawiła projekty zmian w europejskim prawie dotyczącym rolnictwa ekologicznego. Modyfikacje motywowane są przede wszystkim dynamicznym rozwojem tego rynku. Publikujemy linki do zaprezentowanych przez urzędników dokumentów

Jutro Organic Farma Zdrowia świętuje 8 urodziny


27 marca mija 8 lat od rozpoczęcia działalności firmy Organic Farma Zdrowia. Aktualnie sieć składa się z 27 delikatestów w 11 miastach oraz platformy internetowej. 

- "Jesteśmy na fali wznoszącej - mówi Sławomir Chłoń - prezes Organic Farma Zdrowia -  Prowadzimy wiele akcji prospołecznych, jak np. drugi już raz współorganizujemy, ogólnopolski Projekt  „W 90DnidoEko", który pozwala bardzo małymi prostymi krokami nauczyć się zdrowego trybu życia. Cały czas też nasi doradcy żywieniowi udzielają porad - zarówno w poszczególnych Delikatesach, jak i na łamach naszego bezpłatnego magazynu „Go Organic”!

25 mar 2014

Natura Food w pigłuce - film dostępny w sieci

W serwisie youtube obejrzeć można krótki spot promujący łódzkie Targi Natura Food. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 3-5 października. Obejrzyjcie!

24 mar 2014

Duże zainteresowanie poznańskim EkoSeedForum!

170 uczestników z 22 krajów dyskutowało o ekologicznej hodowli roślin oraz ekologicznym nasiennictwie w Poznaniu.Eko Seed forum odbyło się w dniach 20-22 marca w Poznaniu. ! Celem międzynarodowego spotkania w Poznaniu było wsparcie ekologicznej hodowli roślin oraz rozwój sektora ekologicznego nasiennictwa. Kolejnym motywem dla zorganizowania spotkania było utrzymanie różnorodności roślin uprawnych. Przeczytajcie relację


21 mar 2014

1-2 czerwca 2014 w Warszawie Organic Marketing Forum - szansa na nowe kontakty w branży produktów ekologicznych na rynku europejskim!



Zgodnie z hasłem przewodnim Organic Marketing Forum „strategie marketingowe w sektorze produktów ekologicznych”, tematami wykładów oraz praktycznych warsztatów będzie kwestia strategii i technik służących nawiązywaniu międzynarodowych kontaktów i współpracy w branży produktów organicznych.

20 mar 2014

Kolejne Dobre Żniwa za nami - krótkie podsumowanie

Bardzo duże zainteresowanie towarzyszyło tegorocznej edycji seminarium Dobre Żniwa. Do Słubic k. Płocka przyjechało około 140 uczestników.
Wśród tematów, które poruszano na prezentacjach i kuluarowych dyskusjach znalazły się: nowe europejskie regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego, działalność kooperatyw spożywczych oraz serwisów internetowych łączących rolników z konsumentami (w Warszawie i okolicach pojawia się coraz więcej tego typu inicjatyw). 

19 mar 2014

Po Toruńskim Festiwalu Smaku


Toruński Festiwal Smaku to święto produktów tradycyjnych i lokalnych, ale nie zabrakło na nim rolników i producentów ekologicznych, których oferta znakomicie wpisuje się we wspomniane trendy.

17 mar 2014

Udział w konkursie Rolnik Roku Regionu Morza Bałtyckiego wciąż możliwy. Nagroda: 10 000 Euro

Po raz kolejny, WWF we współpracy z Forum Rolników Bałtyckich na rzecz Środowiska oraz organizacjami rolniczymi z regionu nadbałtyckiego zaprasza do udziału w konkursie „Rolnik Roku Regionu Morza Bałtyckiego”. Celem konkursu jest pokazanie najlepszych, przyjaznych Morzu Bałtyckiemu praktyk stosowanych w rolnictwie oraz wyłonienie rolników przodujących we wprowadzaniu innowacyjnych działań oraz prostych i niekosztownych zabiegów, które zmniejszają ilość szkodliwych zanieczyszczeń emitowanych z ich gospodarstw. Główna nagroda w konkursie, dla zwycięzcy z regionu Morza Bałtyckiego, wynosi 10 000 euro.

14 mar 2014

Wielkanocne warsztaty twórczej aktywności

Fundacja im. Stanisława Karłowskiego zaprasza Rodziny z Dziećmi oraz wszystkich zainteresowanych do gospodarstwa ekologicznego w Juchowie (woj. zachodniopomorskie)

13 mar 2014

Warszawskie Eko Bistro Pestka zaprasza

Menu oparte na żywności ekologicznej oraz lokalnych produktach - to jeden z wyróżników oferty warszawskiego Eko Bistro Pestka, które znajduje się przy ul. Brackiej 6/8 (w budynku PAP)

12 mar 2014

Speed Networking pomoże zdobyć kontakty w bio branży?

Sukces sesji speed networking  dla biznesu ekologicznego podczas BioFach w Norymberdze. Podczas walentynkowej sesji w Norymberdze Organic Marketing Forum połączyło przedstawicieli branży produktów ekologicznych z Europy.

11 mar 2014

Eko żywność w warszawskim teatrze Ateneum



Na bankiecie zorganizowanym po premierze spektaklu ,,Tramwaj zwany pożądaniem” w reżyserii Bogusława Lindy w warszawskim teatrze Ateneum goście spróbować mogli żywności ekologicznej – catering zapewniało Stowarzyszenie Polska Ekologia.

7 mar 2014

Szkolenie „Ekologiczna uprawa soi oraz kukurydzy na ziarno” w Pokrzydowie




Stowarzyszenie Ekołan zaprasza na szkolenie Ekologiczna uprawa soi oraz kukurydzy na ziarno – poprowadzi je profesor Józef Tyburski z Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie.

6 mar 2014

II edycja programu W 90 DNI DO EKO ruszyła

 „Po latach bardzo szybkiej i intensywnej pracy w dużych organizacjach, postanowiłam życiowo zwolnić. Zacząć żyć zdrowiej, świadomiej, mądrzej, z większą troską o siebie i swoje potrzeby”. - Taką motywacją kierowała się Małgorzata Chmielewska przystępując do programu „W 90 DNI DO EKO – Pierwszy Krok”, który wystartował 5 marca.

5 mar 2014

Toruń. Festiwal Smaków coraz bliżej

Kuchnia Kopernikańska, czyli co jadł Mikołaj Kopernik", poświęcona specjałom z czasów Kopernika, konkurs kulinarny, a także prezentacje multimedialne, warsztaty, pokazy i degustacje to tylko niektóre z atrakcji Toruńskiego Festiwalu Smaku, który towarzyszył będzie Targom Turystycznym „Wypoczynek” 2014. Nie zabraknie wystawców oferujących żywność ekologiczną.