27 lut 2014

Warszawa. Targowisko i Smaki dzieciństwa

02.03.2014 r. odbędzie się trzecia edycja warszawskiego Targowiska.Inicjatywa kulinarna odbywająca się przy ulicy Oczki 1a, to wymarzone miejsce dla wszystkich smakoszy, miłośników zdrowego żywienia oraz osób, które chcą spędzić niedzielę w miłej, rodzinnej atmosferze.

26 lut 2014

Naukowcy przedstawili wyniki badań dotyczących rolnictwa ekologicznego

Podsumowanie zadań badawczych w rolnictwie ekologicznym za rok 2013 to temat konferencji, która tradycyjnie pod koniec lutego odbyła się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. Naukowcy z całej Polski prezentowali wyniki swoich badań. Zostaną one zebrane i jak co roku wydane przez Ministerstwo Rolnictwa.

25 lut 2014

Bio Fach 2014 - kolejna relacja i zdjęcia

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wzorem lat ubiegłych promowało polską żywność ekologiczną na Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach 2014, które odbyły się w dniach 12-15.02.2014 r. w Norymberdze.

W 90 dni do EKO - w marcu rusza 2. edycja programu

W marcu rusza kolejna edycja społecznego programu interaktywnego „W 90 Dni Do Eko – Pierwszy krok”. Organizatorzy poszukują EKObohaterów

24 lut 2014

Jak piec chleb? Warsztaty w gospodarstwie ekologicznym w Juchowie

Fundacja im. Stanisława Karłowskiego  zaprasza Rodziny z Dziećmi oraz wszystkich zainteresowanych  do gospodarstwa ekologicznego w Juchowie na warsztaty pieczenia chleba. Zajęcia odbędą się w sobotę 01.03.2014.

19 lut 2014

Termin targów Eko Gala już znany

Jest już znany termin 8 edycji rzeszowskich targów Eko Gala. Można także pobrać dokumenty niezbędne do zgłoszenia.

18 lut 2014

Seminarium Dobre Żniwa - trwają zapisy

Do 28 lutego 2014 trwają zapisy na seminarium Dobre Żniwa 11 – współpraca w rolnictwie ekologicznym. Odbędzie się ono  w dniach  14-15 marca w Słubicach (woj. mazowieckie)

Relacja z Targów BioFach w Norymberdze


Za nami 25 edycja Targów BioFach. Po raz kolejny nie zabrakło na nich wystawców z Polski. Na stoisku w hali nr 5 prezentowane były ekologiczne soki, przetwory owocowo-warzywne, produkty zbożowe a nawet ekologiczny chmiel! 

11 lut 2014

Będzie łatwiej o eko chleb w województwie opolskim...

W województwie opolskim działa już piekarnia z certyfikatem ekologicznym - pierwsza w regionie. Pionierem jest pan Bogdana Smolorza z Grudyni Wielkiej niedaleko Kędzierzyna Koźla.

5 lut 2014

Jedz lokalnie! – ruszył lokalizator producentów ekologicznych i lokalnych

Ruszył nowy serwis, który ułatwia odnalezienie regionalnych producentów żywności. Może on pomóc konsumentów znaleźć dostawców żywności ekologicznej.